4/27/2006

EXTRA GELD WORDT STEEDS BELANGRIJKER

Jobhoppers gaan voor het geld.

Salaris is voor het eerst in jaren de belangrijkste reden in de keuze voor een (nieuwe) werkgever. Hiermee is werksfeer, de onbetwiste nummer één van de afgelopen jaren, niet meer de belangrijkste motivatie in het keuzegedrag van de Nederlandse beroepsbevolking. Dit blijkt uit het continu Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group dat sinds 2003 onder bijna 50.000 personen is uitgevoerd.In de hoogtij dagen op de arbeidsmarkt (2000-2001) waren het vooral de motieven parttime werken, flexibele werktijden, acceptabele werkdruk en aansluiting vinden bij persoonlijke idealen, die sterk aan belang wonnen in de keuze voor een werkgever.
Een goed salaris was vanzelfsprekend en een vast contract gemeengoed.
In de afgelopen jaren zijn deze keuzecriteria sterk veranderd. Na jaren van loonmatiging/loonbevriezing en reorganisaties, zijn salaris en het vaste contract weer erg belangrijk geworden in de keuze voor een baan. Zeer opvallend is dat salaris belangrijker is geworden dan werksfeer, dat al jaren de belangrijkste redenen was om voor een werkgever te kiezen. De sterkste stijger is een 'vast' contract. Opvallende dalers zijn goede secundaire arbeidsvoorwaarden en opleidingsmogelijkheden. De primaire arbeidsvoorwaarden bepalen dus weer in sterkere mate de mobiliteit dan de secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden.
De belangrijkste redenen om voor een werkgever te kiezen 2005 (vergeleken met 2003) zijn als
volgt.



  1. Salaris - 61 procent (55 procent)
  2. Werksfeer - 59 procent (58 procent)
  3. Vast contract - 45 procent (38 procent)
  4. Inhoud van het werk - 42 procent ( 39 procent)
  5. Uitdaging van het werk - 37 procent (36 procent)
  6. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden - 28 procent (34 procent)
  7. Doorgroeimogelijkheden - 26 procent (29 procent)
  8. Flexibele werktijden - 25 procent (27 procent)
  9. Makkelijk te bereiken - 23 procent (23 procent)
  10. Mogelijkheid om parttime te werken - 19 procent (21 procent)
Met de snel groeiende schaarste op de arbeidsmarkt, vooral van (gespecialiseerde) hoog opgeleid personeel en het sterk toegenomen belang van salaris, doen zich volgens de onderzoekers de komende jaren twee belangrijke trends voor. Allereerst bestaat er het gevaar voor een nieuwe loonspiraal, zeker nu de arbeidsmarktmobiliteit weer snel op gang komt. Ten tweede zal een steeds grotere groep werknemers kiezen om als freelancer te gaan werken. Dit is enerzijds ingegeven vanuit financiële motieven en anderzijds gerelateerd aan motieven die te maken hebben met de beleving van werk en de motivatie om zorg en arbeid te combineren. Deze twee trends zijn in de ICT en juridische dienstverlening inmiddels al zichtbaar.
Bron: Mangersonline.nl

Dit bericht is voor ons van zelfstandigondernemen.com helemaal geen verrassing. De laatste jaren zijn mensen steeds meer op zoek naar een manier om aan extra geld te komen. Ook de opmerking dat steeds meer mensen zichzelf gaan verhuren (freelance) en dus eigenlijk zelfstandig gaan ondernemen bewijst dat de trent die wij al jaren voorspellen waarheid gaat worden. Een 'vaste' baan is een mythe geworden en de houdbaarheid datum (THT) van onze zorgstaat is ruimschoots overschreden.


Als u nu niet een extra bron van inkomsten gaat aanboren door wat extra's of anders te gaan doen zal u misschien over een paar jaar te laat zijn. Er bestaat dan simpelweg niet meer zoiets als 'salaris, vast werk, WW uitkering, AOW, WAO, WIA, of pensioen' Let maar op.
Op onze website
www.zelfstandigondernemen.com kunt u lezen hoe wij mensen helpen hier een oplossing voor te vinden.

Met vriendelijke groet,
Vick, Internet Ondernemer & Coach

www.vooruzelfbeginnen.nl
www.zelfstandigondernemen.com
www.zelfstandigondernemen.blogspot.com
www.nmc-international.com


Geen opmerkingen: