4/08/2006

Heeft u het al eens geprobeerd?

Taal is af en toe zo leuk. Ik vind het leuk om eens af te vragen waarom we bepaalde woorden gebruiken en belangrijker nog wat we bedoelen over te brengen met sommige woorden of zinnen.
Zo vind ik het woordje “proberen” echt een leuk woord.
Mensen gebruiken dit woord ook best vaak en vaak met de volgende kreet


Ik heb het wel geprobeerd maar het is niet
gelukt!


Deze uitspraak heeft iedereen wel eens gehoord of misschien zelf wel eens gezegd. Maar wat bedoelen we hier nou eigenlijk mee en sterker nog wat zeggen we hier mee.


De Dikke van Dale zegt over het woord “proberen” het
volgende:
zich inspannen om iets te bereiken; beproeven, een poging /doen/wagen/, pogen te, trachten te, zien te...


OK, dat weten we dan. Ik denk dat mensen, die zeggen dat ze iets gaan proberen, eigenlijk bedoelen dat ze het niet gaan doen.


Je vraagt b.v. aan iemand of diegene je wil helpen met verhuizen. De desbetreffende persoon antwoord dat hij het erg druk heeft maar dat hij zal proberen te komen. Uiteindelijk zal blijken dat hij niet gekomen is. Je kan je afvragen of die persoon zich HEEFT INGESPANNEN om uiteindelijk toch te kunnen helpen. Ik denk het niet. En veel mensen spannen zich helemaal niet in. Maar mensen vinden het moeilijk om NEE te zeggen en met het gebruik van het woord "proberen" komt het woordje NEE iets milder over.
Sterker nog als je die persoon hiermee confronteerd en zegt dat je eigenlijk denkt dat hij toch niet van plan was te komen helpen dan heb je grote kans dat die persoon zegt, dat dit helemaal niet waar is, hoe kom je erbij! En letterlijk gezien heeft hij ook geen NEE gezegd, maar eigenlijk ook weer wel.

Men gebruikt dit woord soms ten onrechte. Zoals de omschrijving zegt moet je je inspannen om iets te bereiken. En nu gaat het vooral om het woordje inspannen. Je inspannen betekent dat je ACTIE moet ondernemen.

Mij valt vaak op dat mensen zeggen dat ze iets proberen maar zich hiervoor helemaal niet inspannen, ze doen er niets voor. In sommige situaties is het zelfs eigenlijk maf als je dit woord gebruikt..
Want ga maar eens “proberen te zitten". Ja, doe maar! Je zal merken dat als je het probeert je uiteindelijk niet zit. Want als je iets probeert wil niet zeggen dat je uiteindelijk op die stoel komt te zitten. Maar hoe kan je nou PROBEREN om op een stoel te zitten, dan zweef je dus ergens tussen staan en zitten, tussen zitten en niet zitten. Stel het jezelf even voor, lachen toch!

Beter zou het zijn om het woord DOEN te gebruiken, een ACTIE. Je gaat óf zitten, óf niet.
Duidelijk toch!


Vick, Internet Ondernemer

©2006 zelfstandigondernemen.com

1 opmerking:

Anoniem zei

ja leuk hoor allemaal, maar hoe zit het met theorie en praktijk